The Nightstars
The Nightstars (pop-, amusements- en showorkest, 1966 - 1971) startte in de volgende bezetting:
Gerard Keizer - trompet
Gerard Molenaar - saxofoon
Hans Meyran - accordeon
Jan Franken - slagwerk
Gerards zuster, Janny Keizer, bedacht de naam The Nightstars, geïnspireerd door de zilveren ster op het drumstel van Karel ter Riet, die de stokjes van Jan Franken had overgenomen.
Manager van het eerste uur was Johny Naafs, zwager van Gerard. Hij regelde op bescheiden schaal optredens voor feesten en voor het carnaval in Oldenzaal.
In 1966 trad een compleet nieuwe bezetting aan. Op het Twents Conservatorium had Gerard Keizer, toentertijd studerend voor trompettist, een aantal medestudenten ontmoet, met wie hij The Nightstars van een grondige facelift voorzag:
Bert Baarslag - solozang en gitaar
Martin Robers - accordeon, piano en zang
Contrabassist Melle Zwarteveen werd ergens anders vandaan geplukt en in de aldus gevormde bezetting met” Bert, Gerard, Karel, Martin en Melle ” begon het echte werk.
In 1967 maakte Melle Zwarteveen plaats voor Hans Sullewsky en een jaar later werd Gerard Keizer opgevolgd door Ard Weeink.
De laatste wisseling was in 1969, toen Ard werd vervangen door Leo Bartelink. De bezetting vanaf toen tot 2012:
Bert Baarslag (leadzang, percussie, sologitaar)
Gerard Keizer (trompet, percussie, zang
Martin Robers (keyboards, hammond, accordeon, zang)
Hans Sullewsky (Bas- en akoestischgitaar, zang)
Ard Weeink (trompet,keyboards, basgitaar, zang).
(In 2012 neemt Ap Timmer het slagwerk over van Karel ter Riet.)Voordat The Nightstars een heus contract in hun zak hadden, traden ze op in plaatselijke jeugdsozen en op andere locaties, zoals o.a. De Bijenkorf, De Sloep en De Brug in Enschede.
Optreden in Enschede was niet vanzelfsprekend, maar daarover later meer.
Het streven was om binnen de kortst mogelijke tijd op het podium van grote en gerenommeerde dancings te staan.
In het St. Jozefgebouw van de KAB (Katholieke Arbeiders Beweging) in Oldenzaal traden The Nightstars in de nieuwe bezetting voor het eerst op voor een handjevol publiek. Het zou verstrekkende gevolgen hebben. Niet veel later, tijdens de Oldenzaalse kermis dienden twee aan elkaar geschoven biljarten als podium voor het nog prille orkest, dat veel succes oogstte voor een uitverkochte zaal.
Onder het publiek bevonden zich diverse eigenaren van grotere dancings met wie belangrijke contacten werden gelegd voor komende optredens.
Het repertoire van The Nightstars bestond voornamelijk uit Engelstalige nummers, aangevuld met Nederlandstalige hits, een aantal Duitse schlagers en wat instrumentale ballads. Het orkest had een goede leadzanger binnen zijn gelederen, Bert bleek (en blijkt) over een uniek stemgeluid te beschikken. Bovendien kon hij goed imiteren.
Er werd veel zorg besteed aan de arrangementen. Als conservatoriumstudenten kregen we het arrangeren en instrumenteren behoorlijk goed onder de knie. In de instrumentale nummers bewees Gerard Keizer keer op keer een prima blazer te zijn die voor een groot deel de sound van The Nightstars bepaalde. Gaandeweg gingen ook de theatrale effecten een rol spelen waardoor de groep zich eveneens onderscheidde van andere bands. Het snel instuderen en uitvoeren van recente hits ging het orkest steeds beter af. De uitgekiende arrangementen die verrassend dicht in de buurt kwamen van die van de originele versies, maakten van The Nightstars een spraakmakend orkest.
De populariteit van de groep groeide in de jaren 1967-1968 zodanig, dat 's middags tijdens het soundchecken fans zich in groten getale voor de dancing verzamelden, om, zodra de deuren opengingen, de beste plaatsen te bemachtigen.
Het kwam voor dat kaartjes voor de dubbele prijs werden doorverkocht. En voor wie zonder toegangsbewijs probeerde binnen te komen, moest zowaar het wc-raam worden afgeschermd. The Nightstars bleven onverminderd volle zalen trekken. Fans gingen in het kielzog mee naar een volgende dancing.
Nog even in het kort iets over Enschede. Daar staat het conservatorium waar de Nightstarsmuzikanten hun muziekopleiding volgden en afrondden. Popmuziek was op dat instituut destijds uit den boze. Vandaar dat The Nightstars de stad Enschede zoveel mogelijk meden om niet bij een van hun ongeoorloofde optredens door iemand van het conservatorium te worden betrapt.
Een overzicht van waar The Nightstars zoal speelden:
1966 Dancing Hutten, Rossum Festivals
1966 Menko Revue, Twentsche Schouwburg, Enschede
1967 Schuttersveld Revue, Twentsche Schouwburg, Enschede
1967 Dancing Luttikhuis (Opening), Deurningen
1967 Ball der Saison, Hamm, Duitsland voor radio en tv, i.s.m Little Stranger Boys en de Silly Skiffle Group
1970 Ball der Saison, Hamm, Duitsland voor radio en tv, i.s.m Manic Union Ireland en de The Rhythms
Dancing Mensink (Bays), Reutum
Pikkemaat, Ootmarsum
Ome Dries (Opening), Slagharen
Tibbe, Mariaparochie
Dancing Ties v.d. Linde, Raalte
Dancing Zwakenberg, Raalte
Top 67, Hellendoorn
Dancing Janssen, Lemelerveld
Dancing Kappers, Hoonhorst
Dancing Kothman, Oldenzaal
Post, Glanerbrug
City Centrum, Groenlo
Dancing de Pauw, Groenlo
Dancing Reierink, Lievelde
Radstake, Varsseveld
Dancing Vink, Etten
De Harmonie, Winterswijk
1979/1981 - Revue Ziekenzorg, Enschede
1981 - Reunieconcert Hotel Tibbe, Mariaparochie
1981 - Reunieconcert Dancing Mensink (Bays), Reutum
1982 - Jubileumconcert Ziekenzorg, Enschede
1982 - Jubileumconcert Ulo, Neede
etc. etc
The Nightstars hebben in het verleden verscheidene artiesten begeleid, zoals o.a.:
Conny van Bergen
Imca Marina
Sjakie Schram
Shirley
Ria Verda
Sandra
Conny Vink
Met het voltooien van hun muziekopleiding kwam voor de muzikanten ook een einde aan de Nightstarsperiode. Ieder ging zijns weegs en kreeg een baan als muziekleraar. Een aantal ging tevens aan de slag als dirigent en arrangeur. Sommigen vonden een nieuwe uitdaging door in een andere groep te gaan spelen. Zo kon men ex-Nightstars aantreffen in formaties als Alfaros, Algerak, Arsis, Balloon, Big Band Scaramouche, De Esch Bloazers, Euregio Slagwerk Ensemble, For Sale, Orkest Freddy Golden, The Roamers, Summerset, Teach In, Trio Symbiose, enz. Vele concerten, studiowerk en optredens voor radio en tv waren het gevolg.